A bioetanol kandallók működése

Az alkohol égésekor szén-dioxid és vízgőz keletkezik, ez az oka annak, hogy a bioetanol kandallók nem igénylik kémény kiépítését. További előny, hogy a hagyományos kandallókkal ellentétben nem szárítják a levegőt, és sem korom, sem pedig pernye nem képződik az égés közben, ezért a kandalló és környezete is tökéletesen tiszta marad.

Biokandallóink tűztere hőálló, rozsdamentes acéllemezből formára hajlítva és préselve készül, melynek tartozéka egy szintén rozsdamentes acélból készülő alkoholtartály. Ezt kell feltölteni az alkohollal, ami innen sem kifolyni sem elpárologni nem tud a hibátlan megmunkálásnak és a gondos összeszerelésnek köszönhetően. Az alkohol begyújtását kék láng kíséri, mely rövid, pár perces bemelegedés után kellemes, lágy narancssárga tűzre vált. Amennyiben nem kívánjuk tovább használni kandallónkat a tartály tetejét elzárhatjuk, így a tűz levegő hiányában nyomban kialszik és csak a legközelebbi begyújtáskor ad ismételten lángot.

Az alkohol betöltése és begyújtása könnyen megoldható, gyors és biztonságos. 1 liter alkohol nagyjából 3-3,5 óráig ég, a láng intenzitásának beállításától és a tartály méretétől függően (a kandallók teljesítménye átlagosan 4-5 kW, mely a tartály méretétől függően változik). Mivel az üzemeltetéshez nincs szükség kéményre, az alkohol égése közben keletkező fűtési energia teljes egészében otthona belső környezetének adódik át. A lakás bármely pontjára állítva, a falba süllyesztve, vagy a falra felszerelve is ugyanazt a kellemes érzést nyújtja használóinak.

Technikai adatok

A bioetanol kifejezés alatt olyan, nagyrészt etil-alkoholból (etanolból) álló bioalkoholt értünk, melyet biológiailag megújuló energiaforrások (növények) felhasználásával nyernek.

A bioetanol gyártásának alapanyaga általában vagy magas cukortartalmú növény (például cukorrépa, cukornád) vagy olyan anyagot tartalmazó növény, melyet kémiai-biológiai reakciók sorozatával cukorrá lehet alakítani (például keményítőtartalmú növények: kukorica, búza, burgonya stb., vagy cellulóz tartalmú növények: fa, fűfélék, gabonaszárak, szalma). Bioetanol helyett fűtőanyagként használható még:
 • Alkonek vízmentes ipari spirtitusz, mely égetési célokra tökéletesen alkalmas, magas alkoholtartalma és tisztasága miatt.
 • Denaturált szesz, mely az etil-alkohol egy adalékokkal kevert formája. Az adalékok hozzáadásának célja, hogy az alkohol emberi fogyasztásra alkalmatlanná váljon, de eredeti céljára felhasználható maradjon, a folyadék kémiai összetételének megtartása mellett.

Égés

Az alkohol égésekor szén-dioxid és vízgőz keletkezik, ez az oka annak, hogy a bio-etanol kandallók nem igénylik kémény kiépítését. További előny, hogy a hagyományos kandallókkal ellentétben nem szárítják a levegőt, és sem korom, sem pedig pernye nem képződik az égés közben, ezért a kandalló és környezete is tökéletesen tiszta marad.

Az alkohol égésének képlete: C2H5OH + 3 O2 → 2 CO2 + 3 H2O

Teljesítmény és fogyasztás

A KandallóMánia.hu által forgalmazott MellowFlame kandallók egyedülálló hatékonysággal működnek, a bravúros mérnöki tervezésnek, hibátlan megmunkálásnak és elsőosztályú anyagminőségnek köszönhetően.

Bioetanol kandallóink maximális teljesítménye az alkoholtartály méretétől függően változik. A nagyobb tartállyal szerelt modellek magasabb teljesítmény leadására képesek, mivel azonos idő alatt több alkoholt képesek elégetni, mint a kisebb modellek.

Alkoholtartály hasznos űrtartalma (liter)Teljesítmény (kW)Fogyasztás (liter/óra)
1,08 liter (S300) 1,96 kW 0,33 l/h
2,68 liter (C300) 2,47 kW 0,41 l/h
1,46 liter (M400) 2,92 kW 0,49 l/h
2,23 liter (L600) 4,57 kW 0,76 l/h
3,08 liter (XL800) 6,35 kW 1,06 l/h
3,90 liter (XXL1000) 8,31 kW 1,38 l/h
10,00 liter (Mumbai) 7,99 kW 1,33 l/h
A kiválasztott modell alkoholtartályának méretét, továbbá a kandalló teljesítményét és fogyasztását minden esetben megtalálja a termék adatlapján is, webáruházunkban.

Fűtőérték

Egy tüzelőanyag fűtőértéke az a hőmennyiség, ami 1 kg tüzelőanyagból kinyerhető olyankor, ha a füstgázzal együtt távozó víz gőz halmazállapotban hagyja el a berendezést. Értékét úgy kapjuk meg, ha az anyag égéshőjéből kivonjuk a gőzként távozó vízmennyiség párolgáshőjét. A fűtőérték tipikus mértékegységei szilárd anyagoknál kJ/kg, MJ/kg, gáznemű anyagoknál kJ/Nm3. (forrás: wikipedia)

Tüzelőanyag neveÉgéshő (kJ/kg)Fűtőérték (kJ/kg)
Etanol 28 300 27 000
Feketekőszén 28 000 27 000
Koksz 25 000 23 500
Brikett 22 000 20 000
Barnaszén 18 500 17 000
Tőzeg 14 400 13 700
Nyers lignit 11 000 9 500
Gázolaj 46 000 44 500
Kőolaj 45000 44000
Benzin 44 000 42 000
Petróleum 43 000 42 000
Denaturált szesz 23 000 20 500
Fenyőfa 19 000 17 600
Tölgyfa 17 000 15 700
Hidrogéngáz 142 500 120 500
PB-gáz 120 000 115 000
Földgáz 43 000 39 500
A kiválasztott modell alkoholtartályának méretét, továbbá a kandalló teljesítményét és fogyasztását minden esetben megtalálja a termék adatlapján is, webáruházunkban.

Gyakori kérdések

Gyakori kérdések a kandallókkal kapcsolatban

 • Mitől egyediek a KandallóMánia.hu oldalán megrendelhető MellowFlame termékek?

A kimagasló megmunkálási- és anyagminőségnek köszönhetően a MellowFlame kandallók rendkívül esztétikus, exkluzív látványt nyújtanak, használatuk tökéletesen biztonságos, ráadásul a gyengébb minőségű biokandallókhoz képest jóval magasabb hatásfokkal működnek.

 • Mi garantálja a MellowFlame termékek minőségét?

Az elsőrendű minőségre garancia, hogy biokandallóink magyar alapanyagok felhasználásával készülnek, magyarországi gyártóüzemünkben, szigorú minőségellenőrzés mellett.

 • Valóban nem kell a biokandallók működtetéséhez kémény?

Az alkohol-bioalkohol égése során vízpára és minimális mennyiségű széndioxid termelődik. Mivel más égéstermék, korom, mérgező gázok nem keletkeznek, ezért nincs szükség kémény kiépítésére.

 • Mennyire biztonságos a nyílt tűzterű biokandallók üzemeltetése?

Amennyiben betartjuk a biztonsági előírásokat, és a használati utasításnak megfelelően járunk el a biokandallóink üzemeltetése teljesen biztonságos.

 • Mennyi alkoholt fogyaszt a biokandalló?

1 liter alkohol nagyjából 3-3,5 óráig ég, a tartály lángfolyókájának méretétől függően.

 • Hol tudok bioalkoholt beszerezni?

Webáruházunkban, a KandalloMania.hu oldalán tudja megrendelni, melyet személyesen vehet át raktárunkban. Bioalkoholt házhoz nem szállítunk.

 • A bioetanol kandallónk üzemeltetésével fűteni is tudunk, vagy csak látvány elemként használhatjuk?

Az alkahol magas fűtőértékének köszönhetően 1 liter bioalkohol elégetésével 6 kW névleges teljesítményt érhetünk el, tehát kiegészítő fűtésre tökéletesen alkalmasak biokandallóink.

 • Engedélyköteles a biokandallók beüzemelése?

A biokandallók nem engedélykötelesek, mivel nem termelnek mérgező gázt, füstöt sem kormot.

 • Mit kell tennem a beüzemeléshez?

Gondosan olvassa el a használati utasítást, és az üzembe helyezéshez szükséges előírásokat. A kandalló típusától függően helyezze el lakásában. Amennyiben falra szeretné helyezni, vagy beépíteni, vásárolja meg a szükséges fel/beszerelési segédanyagokat. Figyeljen a fal szerkezetére, és a falnak megfelelő rögzítő elemeket válasszon a felhelyezéshez. Minden típusnál megfelelően rögzítse a kandalló testet. Beépítésnél ügyeljen arra, hogy a műszaki rajzon feltüntetett beépítési méretek kialakítása (szélesség és magasság) 20-30 mm oldalankénti ráhagyással történjen! A kandalló beépítésekor, mindig hagyjon helyet a kandalló belső oldalai és azokat körülvevő falszerkezet között. Az így kialakított levegőztető rés a kandalló belső szellőzését-hűtését szolgálja. Ha kell használjon szellőző rácsot! Ne helyezze gyúlékony anyagok közelébe (legalább 1 m távolság), vagy gyúlékony falfelületre, az ablakoktól, függönyöktől legalább 2 méteres távolságot tartson! A kandalló fölött semmilyen gyúlékony anyagú tárgy ne lógjon. A kandallóba ne tegyen fát, vagy más éghető anyagot. Az alkoholtartó szelencét helyezze be a kandallóba és töltse fel gyújtófolyadékkal.

 • Hogyan oltsuk el biokandallónk a tüzet?

A kandalló tartály lángelfojtó kupakját helyezzük a tartály lángfolyókájába, elzárva az égéshez szükséges oxigént a kandalló tüze kialszik.

 • Lehet a biokandallót a benzinkúton kapható etanollal működtetni?

Nem, a benzinkúton kapható etanol neve E85, ami azt jelenti, hogy 85%-a etanol, 15%-a pedig benzin. Ha ezzel működtetjük, akkor egy idő után benzinszagot fogunk érezni és a kandalló elszíneződését fogja tapasztalni a benzin égése miatt.

 • Teljesen szagtalan a bioetanol kandallónk üzemelése?

Az alkohol-bioalkohol égése során vízpára és minimális mennyiségű széndioxid termelődik, tehát a bioalkohol valóban szagtalanul ég. Amennyiben a tartályt nem tisztítja rendszeresen, vagy hagyja ráégni a szoba levegőjében keringő port, az égés folyamán ezt érezheti.

 • Hogyan tartsam tisztán a biokandallót?

A tartályon kívülre ömlő gyújtófolyadék foltot hagyhat, ezért száraz törlőkendővel vagy papírtörlővel itassa fel és utána tiszta vízzel mosson fel. Az alkoholos törlőrongyot mossa ki tiszta vízzel, a papírtörlőt különítse el a gyúlékony anyagoktól. Az alkoholos kandalló könnyen tisztítható, de soha ne használjon vegyszereket, acélgyapotot, súroló-karcoló tisztítóanyagot, mivel ezek károsítják a felületet. Tisztítást követően várja meg, amíg a kandalló teljesen megszárad, és csak utána kezdje a használatot.

 • Hogyan varázsolhatom a kandallómat egyedivé?

Sorozatgyártott kandallóját színezett üveghátfalainkkal varázsolhatja még különlegesebbé, de kérésére az egész biokandallót egyedi méretben vagy színben készítjük el.

 • Mi tegyek, ha nem találok az ízlésemnek megfelelő kandallót?

Ha nem találna olyan biokandallót kínálatunkban, mely teljesen megfelelne az elvárásainak és illeszkedne az Ön által megálmodott lakberendezési elvekhez, akkor az egyedi MyFlame kandallók jelentik a megoldást. MyFlame biokandallóink minden igényt kielégítenek, hiszen minden esetben a Megrendelő elképzelése alapján készítjük el őket.

 • Mi az egyedi biokandalló elkészítésének a menete?

Az igények részletes felmérése után látványtervet, majd pontos műszaki és beépítési rajzot készítünk. Amennyiben a terv mindenben megfelel az elvárásának, úgy megkezdjük a kandalló legyártását. Előleget csak a tervek elfogadását követően szükséges fizetnie, mielőtt a gyártást megkezdenénk, a fennmaradó összeg pedig a kandalló leszállításakor esedékes.

 • Mennyi idő alatt készül el az egyedi kandalló?

Biokandallóink a tervek elfogadásától számítva átlagosan négy hét alatt készülnek el. Természetesen előfordulhatnak telítettebb időszakok, de minden esetben még a gyártás megkezdése előtt tájékoztatjuk a vállalt határidőről.

 • Hogyan győződhetek meg róla, hogy a kiválasztott kandalló passzolni fog-e az enteriőrbe?

Örömmel nyújtunk Önnek lakberendezési tanácsadást. Amennyiben nem biztos benne, hogy melyik kandalló lenne a legjobb választás, úgy tervezőink készséggel állnak rendelkezésére. Kívánságára látványtervet készítünk a kiválasztott kandallókról, így már a megrendelést megelőzően láthatja, hogy hogyan fognak majd mutatni végleges helyükön.Gyakori kérdések a vásárlással, szállítással kapcsolatban

 • Hogyan rendelhetem meg a terméket?
A kiválasztott termékekkel kapcsolatban a kapcsolat menüponton keresztül kérhet bővebb információt és árajánlatot, valamint az info@kandallomania.hu email címen és a 06.30.788.1978-as telefonszámon.
 • Átutalás esetén milyen számra utaljam a megrendelés összegét?

Bankszámlánk száma: 10401055-50526587-49691003 Kedvezményezett: Andamy Europe Kft.

 • Hogyan jut el hozzám a megrendelt termék?

A terméket az Önnel egyeztetett módon szállítájuk házhoz vagy személyesen is átveheti központi bemutatótermünkben a 1136 Budapest, Balzac utca 12. alatt. Személyes átvétel esetén előzetes időpont egyeztetés szükséges. Bioalkoholt házhoz nem szállítunk, alkohol rendelése esetén csak személyes átvétel lehetséges.

 • Megtekinthetem személyesen is a kandallókat, mielőtt megrendelném őket?

Természetesen igen. Kandallóinkat bemutatótermünkben is megtekintheti, ahol személyesen győződhet meg a minőségi megmunkálásról és a lenyűgöző formatervezésről. Központi bemutatótermünet a 1136 Budapest, Balzac utca 12. alatt találja. Személyes látogatás esetén előzetes időpont egyeztetés szükséges, melyet a 06.30.788.1978-es telefonszámon vagy kapcsolatfelvételi űrlapunkon keresztül tud megtenni.

Használati és kezelési utasítás bioetanol kandallókhoz

A következőkben néhány fontos felhasználói tanácsot nyújtunk Önnek, hogy gondtalanul élvezhesse álmai kandallóját. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a nem megfelelő beszerelésből vagy üzemeltetésből eredő károkért a forgalmazó nem vállal felelősséget.


Kérjük, hogy gondosan olvassa el a használati utasítást és az üzembe helyezésre vonatkozó előírásokat.

 

A kandalló működése:

-        A biokandalló beépítése és üzemeltetése nem engedélyköteles, mivel égés közben nem keletkezik káros égéstermék, csupán  minimális széndioxid és vízpára. A kandalló a működés közben a helyiség levegőjében található oxigént használja az égéshez, ezért szükséges fél óránként pár percet szellőztetni. A telepítéshez nincs szükség kéményre, a kandalló a lakás bármely pontján elhelyezhető.

 

Telepítési és beépítési tanácsok:

-        A kandallót típusától függően helyezze el lakásában. Amennyiben falra szeretné helyezni vagy beépíteni, vásárolja meg a szükséges segédanyagokat. Figyeljen a fal szerkezetére és a falnak megfelelő rögzítő elemeket válasszon a felhelyezéshez. Minden esetben a típusnak megfelelően rögzítse a kandalló testét.

-        Beépítésnél ügyeljen arra, hogy a műszaki rajzon feltüntetett beépítési méretekhez képest 20-30 mm-es oldalankénti ráhagyással számoljon. A kandalló beépítésekor mindig hagyjon helyet a kandalló belső oldalai és az azokat körülvevő falszerkezet között. Az így kialakított levegőztető rés a kandalló belső szellőzését, hűtését szolgálja. Ha kell használjon szellőző rácsot.

 

Kötelező biztonsági szabályok:

-        A kandallót ne helyezze gyúlékony anyagok közelébe (1,5 m távolságon belül), gyúlékony falfelületre vagy gyúlékony padlózatra. Az ablakoktól, függönyöktől legalább 2 méteres távolságot tartson. A kandalló fölött semmilyen gyúlékony anyagú tárgy ne lógjon. Kandallót soha ne helyezzen szőnyegre. A kandallóba soha ne tegyen fát, vagy más éghető anyagot.

-        Ne tegye a kandallót légmozgás vagy huzat útjába, mert a lángokat a légmozgás felerősítheti.

-        A kandalló működés közben felforrósodik, ezért legyen óvatos, ne érintse meg a kandalló felületét és kandallóba helyezett dekorációs elemeket az eloltást követő 15 percen belül.

-        Az alkoholos kandallót működés közben soha ne hagyja felügyelet nélkül.

-        Csak a kifejezetten erre a célra szolgáló, a KandallóMánia által forgalmazott és letesztelt biokandalló folyadékot használjon. Ne használjon E85 üzemanyagot vagy bármilyen más, gyúlékony folyadékot (olaj, benzin, hígító, aceton, stb...). Amennyiben nem a KandallóMánia által forgalmazott folyadékot használja a kandallóban, a forgalmazó a folyadék égéséből származó, a kandallóban keletkező vagy egyéb károkért felelősséget nem vállal.

-        Az alkohol betöltésekor ne mozgassa a kandallót, mert az alkohol kifolyhat és ne használjon semmilyen égő vagy gyújtó anyagot. A bioalkohol mellett és a tartály feltöltése közben ne dohányozzon, kerülje minden fajta nyílt láng használatát.

-        Soha ne töltsön a kandallóba úgy alkoholt, hogy a kandallóban közben ég a tűz.

-        Soha ne töltsön alkoholt forró felületre vagy a nyílt lángba.

-        Tilos a kandalló tartályát vagy a kandalló egyéb részeit átépíteni, megbontani.

-        A biokandallót kis légtérben ne használja.

-        Gyermekek közelében ne használjon szúró lángot vagy nyílt tüzet.

-        Az alkohol tartalmú folyadékokat naptól védett helyen, hőtől és lángtól távol tartva, minél alacsonyabb hőmérsékleten, 5-15 Celsius fok között tárolja és gyermekektől, háziállatoktól elzárva tartsa.

-        Ne tartson 4 liternél több éghető anyagot otthonában és az alkoholos palackokat tartsa szorosan lezárva.

  

Működtetési tanácsok:

-        Az alkoholtartályt helyezze be a kandallóba és töltse fel gyújtófolyadékkal.

-        Mindig annyi alkoholt töltsön a tartályba, amennyi a tartály űrtartalmának kb. 80 százalékát tölti ki. Ez a szint a tartály betöltő nyílásában a perforált nyílások felső pereme. Kevesebb folyadék betöltése esetén az alkohol gyors párolgása miatt begyújtáskor a tartály nyílásában felgyülemlő alkoholgőz belobbanhat.

-        Mindig a kandalló saját alkoholtartályát használja és lehetőleg ne töltse mellé a gyújtófolyadékot. Az alkohol betöltéséhez használjon tölcsért. A tartályban található kerámia gyapot az alkohol egységes eloszlatását teszi lehetővé, ezért ne távolítsa el. Begyújtás előtt opcionálisan lehűtheti az alkoholt, ezzel csökkentve az alkoholgőz képződését.

-        A tartályon kívülre ömlő gyújtófolyadék foltot hagyhat, ezért száraz törlőkendővel vagy papírtörlővel itassa fel és utána tiszta vízzel mosson fel. Az alkoholos törlőrongyot mossa ki tiszta vízzel, a papírtörlőt különítse el a gyúlékony anyagoktól.

-        Az alkoholos kandalló könnyen tisztítható, de soha ne használjon vegyszereket, acélgyapotot, súroló vagy karcoló tisztítóanyagot, mivel ezek károsítják a felületet. Tisztítást követően várja meg, amíg a kandalló teljesen megszárad és csak utána kezdje meg a használatot.

-        Begyújtás előtt mindig győződjön meg róla, hogy a tartály peremén vagy egyéb helyen nem található alkohol, csak a tartály belsejében, ellenkező esetben törölje le az alkoholt egy száraz kendővel.

-        A kandallóba való begyújtás előtt az alkoholtartály lángelfojtó kupakját vegye ki a kandallóból. A lángelfojtó kupak felső részébe helyezze az ehhez kialakított villát, majd határozott mozdulattal emelje ki a kandallóból a kupakot. A kiemelés után helyezze a kupaktartó tálcába a lángelfojtó kupakot. A lángelfojtó kupak alsó részén 180-200 Celsius fokig hőálló szilikon réteg van elhelyezve, mely a lángfolyókában égő tűz teljes körű eloltását biztosítja. A lángelfojtó kupak szilikon borítása csak rövid ideig hőálló, ezért égés közben soha ne hagyja a kandalló tűzterében.

-        Begyújtáshoz használjon hosszú szárú gyufát vagy gázgyújtót. Begyújtáskor ne hajoljon a tartály közelébe.

-        Kandallóink rozsdamentes acél felületeit rendszeresen tisztítsa, hogy elkerülje a szennyeződést.

 

Eloltással kapcsolatos tudnivalók:

-        A kandalló lángfolyókájában égő tűzet a lángelfojtó kupak behelyezésével olthatja ki. A lángelfojtó kupak felső észébe helyezze be a lángelfojtó villát, majd határozott mozdulattal helyezze vissza a kupakot a tartály lángfolyókájába. Pár másodperc elteltével a kupak kiemelésével bizonyosodjon meg a tűz eloltásáról.

-        Amennyiben eloltotta a tűzet, a lángelfojtó kupakot 3-5 percig még ne helyezze vissza a forró alkoholtartályra.

-        A kandalló használatakor hagyja a tüzet teljesen leégni, mert a következő begyújtáskor a bennmaradt alkohol belobbanhat. Amennyiben mégis korábban kívánja eloltani a lángot, ezt a már említett módon teheti meg.

-        A láng eloltását követően minden esetben várjon legalább 15 percet, mielőtt a kandallóhoz vagy tartozékaihoz nyúl.

-        Ha a tűz idő előtt alszik el, az utántöltés előtt mindig várja meg, hogy a szelence kihűljön (legalább 15 perc)

-        Amennyiben rendellenes égést tapasztal (túl nagyok a lángok és kicsapnak a kandallóból), azonnal oltsa el a kandallóban égő tűzet a lángelfojtó kupak segítségével az előzőekben leírtak alapján. Bizonyosodjon meg arról, hogy megfelelő biokandalló folyadékot használt, illetve, hogy a megengedett szint alatt van–e az alkohol a tartályban.

-        Soha ne oltsa a tüzet vízzel.

-        Vészhelyzet esetére tartson otthon tűzoltó készüléket.

 

Helytelen vagy gondatlan használatból eredő károkért a forgalmazó felelősséget nem vállal.