Legújabb munkáink

Népszerű termékek

Különleges ajánlatok

Jelenleg nincsen akciós termék.

Így válassz kandallót otthonodba

Így válassz kandallót otthonodba
Kandallóvásárlás előtt állsz, de nem tudod, hogy melyik típus Számodra az ideális? Bemutatjuk Neked a különböző kandallótípusokat, és rávilágítunk, hogy egyes kandallók milyen előnyökkel és esetleges hátrányokkal rendelkeznek. Így könnyebben ki tudod választani azt a kandallótípust, ami leginkább megfelel az igényeidnek.

Az első kérdés, hogy mire szeretnéd használni a kandallódat, mi lenne az elsődleges funkciója? Fűtésre használnád vagy szeretnéd otthonodat hangulatosabbá varázsolni?

Amennyiben a kandalló elsődleges feladata a fűtés, akkor egy légfűtéses vagy vízteres kandalló lehet a megoldás. Ha viszont a célod, hogy meghitt hangulattal áraszd el otthonodat, akkor teljesen felesleges beruházni egy „hagyományos” kandallóra. Ilyenkor célszerűbb megoldás lehet egy biokandalló vagy elektromos kandalló, amelyek beszerelése és üzemeltetése is jóval egyszerűbb és kényelmesebb, mint egy hagyományos kandalló esetében.

Ebben a cikkben a fent említett három kandallótípust fogjuk összehasonlítani, azaz a hagyományos kandallókat, az elektromos és biokandallókat. Kezdjük is rögtön a biokandallókkal.

Biokandalló

Azoknak, akik vágynak a valódi lángokra, de mégsem szeretnék érte felforgatni az egész lakást, tökéletes opció lehet egy biokandalló. A biokandallók hasonlóan az elektromos társaikhoz egy teret tudnak felfűteni, viszont ezt valódi lángokkal teszik. Ezeknek a füstmentes design kandallóknak az elsődleges feladata, hogy különleges hangulattal töltsék meg az enteriőrt. Erre pedig számos elhelyezési lehetőséget kínálnak a biokandallók.

• Szabadon álló biokandallók
• Falra akasztható biokandallók
• Falba építhető biokandallók
• Sarok biokandallók

A biokandallók beépítése könnyen megoldható akár utólag is, mivel nincs szükség fal, burkolat vagy szerkezet bontásra. Elegendő csupán egy egyszerű gipszkarton szerkezet, vagy akár még ez is mellőzhető.Az égéshez szükséges tüzelőanyag (etanol) nem termel füstöt, sőt, a natúr, szagtalan mellett illatosított tüzelőanyagot is be lehet szerezni. Negatívumként említhető, hogy a biokandallók az égéshez a helyiség levegőjét használják, így időnként érdemes szellőztetni, de ez az elektromos kandallók kivételével minden kandallótípusra elmondható, amelyben nincs külön légcsatorna az égéshez. Emellett a tüzelőanyagot is folyamatosan pótolni kell. Az égés során keletkező vízgőz, ami párásítja az amúgy száraz levegőt.

Használatuk kényelmes, mivel semmilyen hamu, kosz nem keletkezik az égés során. A biokandalló ötvözi a hagyományos kandalló valódi lángját, az elektromos kandalló kényelmes használatával. Ha a kandallóval nem a fűtés a célod, hanem az otthon melege hangulat, vagy egy modern enteriőr kialakítása, akkor a biokandalló lehet számodra az ideális választás.

Biokandalló

Előnyök:

• Könnyen beszerelhető
• Teljesen füstmentes
• Nincs szükség kéményre
• Nem kell engedélyeztetni
• Valódi lángok
• Nincs kosz, hamu, nem kell takarítani
• Mozgó és elektromos alkatrészek hiányában nincs meghibásodás
• Használata egyszerű és komfortos
• Egyedi, személyre/otthonra szabott design
• Kellemes, illatosított tüzelőanyagok
• Több variációs lehetőség (falra akasztható, falba építhető, szabadon álló, sarok)

Hátrányok:

× Több helyiség vagy egész lakás fűtésére alkalmatlan
× A tüzelőanyagot rendszeresen pótolni kell
× Időnkénti szellőztetést igényel

Hagyományos kandalló

A hagyományos kandallók elsődleges feladata, hogy felfűtse az adott helyiséget, vagy akár az egész lakást. A két legnépszerűbb típus a légfűtéses és vízteres kandallók. Mindkét kandallótípusra igaz, hogy jóval költségesebb és nehezebb a beüzemelése, mint egy elektromos vagy biokandallóé, mivel ebben az esetben akár több helyiség egyidejű fűtése a cél. Ezen kívül a hagyományos kandallók működése során füst keletkezik, amit el kell vezetni a kéménybe, azaz kéménybekötés szükséges és a megfelelő engedélyek beszerzése. Az elektromos és biokandallók nem termelnek füstöt, így kémény sem szükséges a használatukhoz. 

A légfűtéses kandallók légcsatornákon keresztül áramoltatják a meleg levegőt a lakás több pontjába. A légfűtéses rendszer kiépítése költséges, de még mindig jóval olcsóbb, mint egy vízteres rendszer telepítése. Az előnye a kevésbé költséges telepítésen kívül, hogy képes rövid idő alatt felfűti a lakást.

A légfűtés kialakítására két megoldás létezik. A gravitációs légcsatorna és a ventillációs légcsatorna.A gravitációs légcsatorna a fizika törvényeire épül, azaz hogy a meleg levegő könnyebb, mint a hideg. Ennek viszont az a hátránya, hogy jellemzően 5-6 méteres távolságig képesek csak szállítani a hőt, így ha lakásunknak nagy az alapterülete, akkor könnyen megeshet, hogy nem tudja az egész lakást kifűteni a gravitációs légcsatornával rendelkező kandalló. Pozitívum még, hogy gyorsan felmelegíti a lakást, viszont amilyen gyorsan melegít, olyan gyorsan hűl is, így rendszeresebben kell pótolni a tüzelőanyagot, ha szeretnénk hosszan fenntartani a meleget.

A tüzelőanyag, azaz a tűzifa beszerzése körülményes, mivel nem mindegy, hogy milyen tűzifát használunk. Optimális esetben a tűzifa legalább 2 év száradást követően kerülhetne csak forgalomba, mivel ennyi idő szükséges ahhoz, hogy a tűzifa nedvességtartalma 15-20 százalékra csökkenjen, és így megfelelő fűtőértéket produkálhasson. A silány minőségű tűzifa fűtőértékének nagy része a magas nedvességtartalom elpárologatására megy kárba, ami hosszútávon a kémény és kandalló meghibásodásához vezethet. A tűzifa tárolása nagy helyigényű és kosszal jár így nem a legkomfortosabb a használata a hagyományos kandallóknak.

A ventillációs légcsatorna neve is elárulja, hogy egy ventilátor segíti a meleg levegő áramlását a légcsatornákba. Ennek megvan az az előnye a gravitációs kivitellel szemben, hogy akár az otthonod távolabbi részeiben is kellemes meleget áraszt, nem csak 5-6 méteres távolságba tudja hatékonyan eljuttatni a meleg levegőt. A beépített ventilátornak viszont nem csak előnye, hanem hátránya is van, mégpedig a zaj. A légcsatornákban nagyon könnyen terjed a hang, így megeshet, hogy akár több helyiségben is hallható a ventilátor keltette zaj, ami valljuk be nem túl előnyös, de valamit valamiért.

Mindkét légfűtéstípusra igaz, hogy nem csak a meleget továbbítják a légcsatornák, hanem sajnos a szagokat és zajokat is meglepő hatékonysággal adják tovább a különböző helyiségekbe. A zajtovábbítás hatványozottan igaz a ventillációs légcsatornára, ahol a ventilátor alapból kelt némi zajt, ahogy ezt az imént említettük.Már tudod, hogy milyen előnyökkel és hátrányokkal jár egy légfűtéses kandalló. Most viszont térjünk át a szintén népszerű vízteres kandallókra, amelyek elsődleges feladata még midig a fűtés.

Kezdjük rögtön a pozitívumokkal. A vízteres kanlók nem a levegőt, hanem a hőcserélő rendszerben keringő vizet fűtik fel, és a felfűtött vizet továbbítják az otthonodban. Ennek köszönhetően se kellemetlen szagokat, sem pedig hangot nem továbbítanak, így jóval komfortosabb, mint a légcsatornás társaik. Ezen kívül a hőtartásuk is jóval hatékonyabb, ha kialudna a tűz, akkor se hűl le azonnal a lakás, mivel a forró víz tovább kering, és jóval lassabban hűl le, mint a levegő.

A vízteres kandallók tehát jóval hatékonyabbak fűtés szempontjából, viszont nem szabad elmennünk a hátrányok mellett sem, hogy objektíven dönthess.

A víz hő tartása előnyként volt megemlítve, viszont ugyanakkor hátrány is lehet, mivel jóval lassabban fűti fel a lakást, mint például egy légfűtéses kandalló. A beszerelési és telepítési költségek is ennél a kandallótípusnál a legmagasabbak, mivel ki kell alakítani a vízhálózatot, ami ha nem megoldott, akkor rengeteg költséget generálhat. Igaz, hogy a víz tovább megtartja a hőt, mint a levegő, viszont a vízteres kandallók nem tudják 100 százalékban átadni a hőt a víznek, így ezeknél a kandallóknál fontos a „vízoldali teljesítmény” mutató, vegyük figyelembe ilyen típusú kandalló vásárlásakor.

Most már tisztában vagy vele, hogy milyen típusai vannak a hagyományos kandallóknak, és mely típusnak mik az előnyei és hátrányai. Arról viszont még nem esett szó, hogy mivel kell számolnod minden hagyományos kandalló esetében.

Minden hagyományos kandallóra igaz:

• Minden esetben kéménybekötés szükséges, és az ehhez tartozó engedélyek
• Költséges a beszerelésük és üzembe helyezésük
• A használat során rengeteg kosz, hamu keletkezik, így rendszeres tisztítást igényelnek
• A keletkező füstnek magas a káros anyag tartalma, így veszélyes lehet az egészségre
• Nyitott kandallók esetében a kipattanó parázs tűzveszélyes lehet
• A tüzelőanyag költséges, és körülményes a beszerzése

Hagyományos kandalló

Előnyök:

• Magas fűtőteljesítmény
• Több helyiség egyidejű fűtése
• Valódi lángok
• Nincs meghibásodási lehetőség

Hátrányok:

× Magas beépítési költség
× Kéménybekötés szükséges
× Engedélyköteles
× Folyamatos takarítást igényel
× Tüzelőanyag beszerzése költséges és körülményes

Elektromos kandalló

Az elektromos kandallók a hálózatra csatlakoztatva árammal termelik a hőt és a lángok imitációját. Sajnos az elektromos kandallók esetében le kell mondanunk a valódi lángokról, talán ez a legnagyobb hátránya a hagyományos és biokandallókkal szemben. Rengeteg előnye is van, mint a könnyű beszerelés, hiszen csak be kell dugni a konnektorba, vagy az ebből adódó variációs lehetőségek.


Mivel nincsenek valódi lángok, így füstmentes, és engedély sem kell a használatához. Teljesítménytől függően képes befűteni egy nagyobb helyiséget, viszont a legdrágább fűtési megoldás az áram. Teljesen biztonságos, és rengeteg méretben és kialakításban kapható.

Aki a legkényelmesebb megoldást szeretné választani, és cserébe hajlandó lemondani a valódi lángokról, azoknak kifejezetten jó megoldás egy elektromos kandalló. Kényelmesen felfűthetünk vele egy nagyobb helyiséget, bár ezt nem épp a legolcsóbb formában, viszont könnyen áthelyezhető, és komfortos a használata.

Elektromos kandalló

Előnyök:

• Könnyen beszerelhető
• Nincs helyiséghez kötve, mozgatható
• Teljesen füstmentes
• Könnyen használható
• Karbantartást nem igényel
• Nincs szükség kéményre
• Nem kell engedélyeztetni
• Nincs kosz, hamu, nem kell takarítani
• Használata egyszerű és komfortos

Hátrányok:

× Az egyetlen kandallótípus, ahol nincs valódi láng, csupán imitáció
× Mivel elektromos, így nagyobb az esély a meghibásodásra
× Fűtés funkció mellett magas fogyasztás
× Áramfüggő, míg a többi kandallótípus önállóan is működik

Összességében először azt kell eldöntened, hogy mire szeretnéd használni a kandallódat? Ha fűtési rendszerként szeretnéd alkalmazni, akkor a leghatékonyabb választás a vízteres kandalló lehet. Amennyiben drágának tartod a kivitelezését, akkor alternatív megoldást nyújthat egy légfűtéses kandalló.

Ha a fűtés megoldott, és a látvány, a varázslatos hangulat, vagy egy egyedi enteriőr kialakítása a célod, akkor a biokandalló az egyértelmű választás. A beépítésük rendkívül egyszerű, a variálási lehetőségük szinte végtelen a rengeteg különböző típusnak és designnak köszönhetően, valamint használatuk is nagyon komfortos, nem keletkezik semmilyen kosz vagy hamu, egy mozdulattal begyújtható és eloltható. Az egyetlen alternatíva, ha valódi lángokkal szeretnéd különlegessé tenni otthonod hangulatát.

Amennyiben hajlandó vagy lemondani a valódi lángok hatásáról, és a legegyszerűbb megoldásra törekszel, akkor az elektromos kandallók között érdemes keresgetnek. Ezek a kandallók csak látszatban kandallók, mivel elektromos árammal imitálják a lángokat. Cserébe a beüzemelésük és használatuk is nagyon kényelmes, a használatához szükséges energia beszerzése ennél a kandallónál a legegyszerűbb, mivel csak be kell dugni a konnektorba.

Bízunk benne, hogy sikerült némi támpontot adunk, hogy az igényeidhez mérten melyik kandallótípus a Számodra ideális választás. Úgy érzed, hogy a biokandallók állnak a legközelebb az igényeidhez? Akkor tekintsd meg kínálatunkat, vagy látogass el bemutatótermünkbe. Ha pedig bármilyen kérdés felmerült benned, akkor keress minket bizalommal elérhetőségeinken.